,

2023 festivaalin ohjelma julki

Gambasoittimet rivissä

Oulun Vanha Musiikki -festivaalilla harvoin kuultuja soittimia ja kulttuurimatkailua

Oulun Vanha Musiikki -festivaali järjestetään 17.–19. helmikuuta. Festivaali tarjoaa viikonlopun aikana vanhan musiikin ystäville kuusi konserttia Oulussa ja yhden Syötteen maisemissa. Luvassa on musiikin lisäksi tietoa ja tarinoita aikakauden teoksista ja säveltäjistä.

Festivaali avataan perjantaina 17.2. kulttuuritalo Valveen Art Goes Afterworkissa Lakeus Barokki -kvartetin voimin kahvila-ravintola Paljetissa. Barokkimaistiaisia tarjoavaan vapaamuotoiseen tapahtumaan on vapaa pääsy. Perjantai-iltana päästään myös nauttimaan harvoin kuullun pardessus de violen soinnista Lääninhallitustalon valkoisessa salissa. Gambaperheen pienin ja myöhäisin edustaja, viulun kokoinen sylissä soitettava pardessus de viole oli suosittu 1700-luvun puolivälissä ranskalaisissa salongeissa erityisesti naisten soittimena.

Lakeus Barokki -kvartetti konsertoi myös lauantai-iltapäivänä 18.2. Valvesalissa, jonka jälkeen festivaaliohjelma jatkuu Tuiran kirkossa gambayhtye Eloisa Consortin parissa. Konsertin ohjelma koostuu englantilaisesta ja alankomaalaisesta 1500–1600-lukujen gambaconsortmusiikista. Päivä päätetään yhteisiin barokki-iltamiin, joka kokoaa barokin parhaat kappaleet, Oulun seudun omat barokkimusiikin taitajat ja festivaalin vierailijat tunnelmalliseen ravintola Voimalaan. Iltamissa nostetaan esille erityisesti jousisoitinperheen ulkopuolelta muita periodisoittimia. Illan isäntänä toimii barokkispesialisti Petteri Pitko, joka jututtaa esiintyjiä ja kertoo aikakauden musiikista soiton lomassa.

Sunnuntaina festivaalilla kokeillaan uutta kulttuurimatkailutuotetta Syötteen maisemissa. Talviseen konserttipäivään voi yhdistää haluamansa talviaktiviteetin ja gambayhtye Eloisa Consortin konsertin Iso-Syötteen juurella sijaitsevalla LumiAreenalla. Erikoisuutena konsertissa on, että sitä pääsee kuuntelemaan myös makuultaan pötkötellen. Tarjolla aamupäivälle on lisäksi ohjattu lumikenkäretki. Mukaan voi lähteä Oulusta Saaga Travelin linja-autolla, ja kyytiin pääsee matkan varreltakin. Konserttipäivä järjestetään yhteistyössä Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen, Pudasjärven kaupungin, Saaga Travelin, sekä hiihtokeskus Iso-Syötteen kanssa.

Festivaalin päätöskonsertissa sunnuntaina 19.1. Oulun tuomikirkossa kuullaan barokkia Brittein saarilta. Lavalle saapuu iso kokoonpano, kun Oulun barokkiorkesteri yhdistää voimansa lauluyhtye Vocesin ja Soma Ensemble -kuoron kanssa. Musiikin johdosta vastaa Petteri Pitko, joka soittaa konsertissa urkupositiivia.

Liput konsertteihin ovat myynnissä Ticketmasterin myyntipisteissä ja verkkokaupassa sekä kulttuuritalo Valveen lippumyymälässä.

Katso koko ohjelma tästä linkistä.